Продукти:
1 зелка(прясно зеле)
250гр кайма
1ч.ч. ориз
сол
1 глава лук
чубрица
черен пипер
Начин на приготвяне:
Махаме чуканчето на зелката и я слагаме във вряла вода, за да отмекнат листата.Листата трябва да са меки, но не много, за да не се късат при свиването.
През това време си правим плънката.Нарязваме и запържваме лука,слагаме подправките и прибавяме каймата, която предварително сме раздорбилили с малко вода( слагаме каймата в купичка и слагаме малко вода, намачкваме с ръце, за да абсорбира водата).Когато се запържи каймата прибавяме ориза, доливаме вода, която трябва да покрива плънката.След като и зелето, и плънката са готови, идва ред за свиването на сърмите.Изваждаме зелката и си накъсваме листата с подходяща големина.В единия край на листото слагаме от плънката и свиваме сърмичка.В една тенджера най-отдолу слагаме листа от зелката, които няма да използваме и започваме да редим сърмичките.Когато наредим всички сърмички, затискаме с една чиния отгоре и заливаме с подсолена вода до нивото на чинията.Слагаме на котлона и ги оставяме да врът около 1ч.Ако през това време водата изври, можем да долеем.
Сърмите от прясно зеле стават много леки и вкусни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар